Вие се наоѓате: Козметологија > Хемиски пилинг

Хемиски пилинг

Зависно од проблемот кој сакаме да го решиме, се изведуваат неколку различни пилинзи.

БЛАГ ( ПОВРШЕН) ПИЛИНГ се изведува со 70 % овошни киселини. Високо софистицираните овошни киселини на  Dr Murad дозволуваат пациентот веднаш по третманот да продолжи со секојдневните активности.

СРЕДНО ДЛАБОК ПИЛИНГ се изведува со трихлороцетна киселина (ТЦА), во различна концентрација (од 10% до 35%). Неколку дена по третманот започнува нежно лупење на кожата, во вид на тенки рибини крлушки и трае околу 5-7 дена. Резултатот е видлив уште по првиот третман, но, во колку се користи пониска концентрација на киселина потребно е да се направат 4 сеанси, на растојание од 7-10 дена. Третманот не се изведува преку лето.

ДЛАБОК ПИЛИНГ се изведува со Phenol. Веднаш по апликацијата на пилингот настанува дранатична промена со ексудација а потоа интензивно лупење на кожата кое трае од 10 до 20 дена. За цело време на лупењето е потребна интензивна домашна нега и чести контроли кај лекарот кој го изведува третманот. По престанок на лупењето кожата е црвена подолго време и мора да се штити од сонце многу внимателно.

Резултатите се спектакуларни и затоа овој пилинг се нарекува “ХЕМИСКИ ЛИФТИНГ”. Оваа процедура мора да биде изведена од високо специјализиран доктор за третмани со Phenol.

“ONLY TOUCH” ПИЛИНГ е  наменет за отстранување на мали дамки на лицето, деколтето и рацете.

Кога се применува пилинг?

Akни, лузни, флеки, мрсна и нечиста кожа

Пилингот предизвикува отфрлање на површинскиот мртов слој на клетки со што ги отвара порите и каналчињата на лојните жлезди лесно се дренираат, со што се спречува опасноста од загнојување и оставање на трајни последици за цел живот. Предходно настанатите флеки се избелуваат, проширените пори на Т – зоната се ублажуваат а лузните делумно се измазнуваат.

Подмладување кај пациенти склони кон прерано наборување на кожата, уморна и жолтеникава боја ( пушачки тен).

Овошните киселини освен на површинскиот слој на кожата делуваат и на подлабоките слоеви. Ја стимулираат продукцијата на колаген и еластин, со што го спречуват предвременото стареење, ги измазнуваат нежните брчки, ја привлекуваат водата од подлабокиот слој кон површината со што го подобруваат тургорот и го враќаат сјајот и оптегнатоста на лицето. Со цел на подмладување третманот би требало да се изведува секоја зима. Се овошните киселини се избелуваат и флеки настанати од бременост, хормонална терапија, старечки дамки и најчеститe- од излагање на сонце.

Избелување на флеки

Темните старечки кератози и хиперпигментации од најразлично потекло: последица од акни, после породување, хормонални,  по изложување на сонце, пигментации на нозе и раце настанати при загнојување на фоликулите на влакната по депилација.

Со комбинирање на пилинг (70% AHA/BHA или TCA) и мезотерапија, ноќна крема со хидрокинон, витамин Ц и овошни киселини, се постига избелување на флеките. Сите пилинзи се изведуваат од октомври до јуни. При користење на пилинзи секогаш е потребно заштитување на кожата со дневни хидрантни креми со јак заштитен фактор од ултравиолетните зраци.

Хемиски ПилингИзбелување на флеки со ТЦА киселина

Врати се на врвот